#BitLes – Het minen van bitcoins, hoe zit dat?

bitcoin minenMining is de belangrijkste taak die binnen het bitcoin systeem uitgevoerd moet worden. Het minen, oftewel je computer gebruiken om bitcoins te genereren, is juist datgene wat de vergelijking met de goudkoorts van vroeger maakt binnen bitcoin. Behalve het vinden van nieuwe bitcoins zorgen de miners er ook voor dat iedere transactie binnen het systeem wordt afgehandeld. Zonder de miners kunnen er dus geen betalingen worden uitgevoerd, zullen er geen nieuwe bitcoins gevonden worden en zal het hele systeem instorten.

De moeilijkheidsgraad, of te wel ‘difficulty’, uitgelegd:
Om te zorgen dat de bitcoins niet te snel gegenereerd wordt zit er een rekensom verwerkt in het bitcoin protocol welke ervoor zorgt dat bitcoins niet sneller gemined worden dan vooraf ingesteld. In het geval van bitcoin worden er momenteel iedere 10 minuten 25 nieuwe bitcoins gemaakt. Om te zorgen dat die snelheid behouden wordt, ook al komen er tientallen nieuwe miners bij, maakt men gebruik van een moeilijkheidsgraad.

Om deze moeilijkheidsgraad uit te leggen stellen we een simpel voorbeeld:
10 computers rekenen aan een som, welke iedere 10 minuten opgelost moet worden, en deze computers krijgen hiervoor een beloning iedere 10 minuten. Iemand komt op het idee om nog 10 computers mee te laten rekenen zodat ook hij mee kan delen in de verdiensten.

Na een paar dagen zal het protocol zeggen: er zijn 20 computers bezig, en om de snelheid op 10 minuten per som te houden, moet het twee keer zo moeilijk worden om die som uit te rekenen. Deze waarde noemt men bij bitcoin de ‘difficulty’. In principe kun je het zien als een soort rem die aangetrokken wordt om te zorgen dat het systeem niet sneller gaat dan de bedoeling is.

Bitcoins minen – Terug in de geschiedenis.
In den beginnen, toen Bitcoin net uitkwam, was je processor meer dan voldoende om mee te kunnen doen en een leuke hoeveelheid bitcoin te kunnen verzamelen. Over de jaren heen zijn de miners naar nieuwe oplossingen en zelfs nieuwe technologieën gaan kijken om het minen te kunnen versnellen. Zo werd er al gauw gebruik gemaakt van de grafische kaart van je computer om zo 50 tot wel 100 keer sneller bitcoins te kunnen vergaren. De volgende stap was de FPGA waarbij de snelheid op zich niet heel veel omhoog ging maar waarbij de elektriciteits kosten in de hand werden gehouden. Zo kon een grafische kaart tot wel 400 watt verstoken waarbij een FPGA ditzelfde werkje op 60 watt kon uitvoeren.

Toen kwamen de ASIC’s. Deze applicatie specifieke chips zijn ontworpen om een ding te doen, ze kunnen niets anders dan bitcoins minen. Opnieuw was er een manier gevonden om bitcoins 100 tot wel 300x sneller te genereren met hetzelfde, en vaak zelfs minder stroomverbruik dan alle andere manieren van minen. Zo kan een top of the line miner van tegenwoordig hetzelfde uitvoeren op 350 watt waar je in 2011 ongeveer 400.000 watt aan grafische kaarten voor nodig had. Voor de snelle rekenaars is dit inderdaad een factor van meer dan 1000.

De technologische vooruitgang van het minen van bitcoins is dus door de jaren heen flink vooruit geschoten. De mensen en bedrijven die er vroeg bij waren hebben inmiddels miljoenen dollars verdient puur met het minen zelf. Door de vele succesverhalen van het minen is er een soort goudkoorts ontstaan waarbij velen grote sommen geld hebben geïnvesteerd om zelf ook mee te kunnen doen met minen. Toen de eerste ASIC’s uitkwamen betaalden mensen makkelijk tot wel 100 BTC voor zulk een machine omdat deze machines snel genoeg waren om hier ook een goede ROI uit te kunnen halen.

Maar juist door deze populariteit zijn er ook problemen ontstaan. ASIC’s werden vaak veel later dan beloofd uitgeleverd en omdat er zoveel tijd was verstreken was de kans om winst te maken op je investering gauw verkeken. De bedrijven die de ASIC’s hadden ontworpen konden de vraag simpelweg niet aan en moesten soms zelfs orders afzeggen.

Minen, dat wil ik ook?!
Toch blijft het minen in trek. en dit is op zich ook niet gek gezien je, als je het apparaat op tijd geleverd krijgt, nog altijd 3 tot 4x zoveel bitcoins uit zo’n machine kunt halen voordat de moeilijkheid te hoog wordt. Een investering van een 1 BTC kan zo makkelijk 3 BTC waard worden. Koppel dit aan een stijgende koers van bitcoins en je resultaat kan nog veel hoger zijn dan de euro waarde op het moment van aankopen.

Om het probleem van levertijden op te lossen zijn sommige bedrijven begonnen met het zogenoemde cloudmining. Het bedrijf zorgt voor een datacenter vol met ASIC miners en het publiek kan aandelen kopen in het bedrijf en dus ook meedelen in de dagelijkse verdiensten van het minen. Het grote voordeel hiervan is dat je, zodra je een share aankoopt, meteen aan het minen bent en dus ook meteen voordeel uit je investering kunt halen. Zo kun je direct aan de slag met het genereren van bitcoins en hoef je geen speciale apparatuur te kopen. Een nadeel is dat je meer betaald voor 1 ‘gigahash’ aandeel via cloudmining dan wanneer je je eigen ASIC machine aankoopt, het voordeel daarin is wel dat deze vaak een stuk waarde vaster is dan een ASIC machine zelf. Meer uitleg over een cloudmining bedrijf kun je hier vinden.

“Loont het zich nog om in het minen te stappen?” Dat ligt geheel aan je eigen instelling over bitcoins. Als jij verwacht dat bitcoins meer dan 100.000 euro per stuk waard gaan worden kan je investering van 1000 euro nu al gauw meer dan 300.000 euro kunnen op gaan leveren. Wel stap je in een markt waar de concurrentie groot is en met de dag ook groter wordt. Wil je niet 2 tot 5 jaar wachten op een mooie winst kun je misschien beter van het minen afzien en direct investeren in bitcoin door ze aan te kopen. Vooral als je de stroomkosten van zulk een machine mee gaat rekenen zul je niet snel winst maken met de huidige bitcoin prijzen.

Wil je echt deelnemen aan het mining ecosysteem kunnen wij van GratisBitcoin.net momenteel maar een manier aanraden: het cloudminen. Hier doen wij overigens zelf ook aan mee. Iedere donatie die wij ontvangen stoppen wij in mining aandelen om zo het bitcoin ecosysteem te kunnen ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *