Bitcoins veilig sparen

Een van de grootste problemen in de huidige Bitcoin economie is het honderd procent veilig stellen van je Bitcoins. Er is geen centrale bank of organisatie dat jou de mogelijkheid biedt om je coins veilig op te slaan. De berichten van hacks binnen de bitcoin economie komen bijna dagelijks naar buiten en het is dan ook voor de hackende criminelen onder ons een goede manier gevonden om bijna ongezien vaak vele honderden, zelfs duizenden euro’s buit te maken.

Tot de eerste hardware oplossingen, zoals de Trezor, de markt op komen zal het veilig bewaren van je bitcoins niet zo makkelijk zijn als gehoopt. Het is dan ook een van de grootste struikelblokken voor de nieuwe mensen die mee willen doen aan de bitcoin economie. Toch zijn er ook nu goede manieren om je bitcoins veilig te bewaren.

Je uitgave beurs (0 – 2 BTC):

Het is altijd handig om een klein bedrag aan Bitcoins snel bij de hand te hebben. Services als Coinbase en BlockChain bieden hier een relatief veilige online wallet voor aan. Hierbij zijn wel een paar belangrijke stappen die je moet gebruiken wil je niet op een dag opeens geen saldo meer zien in je beurs:

 1. Gebruik een uniek wachtwoord voor de service. Deze moet minimaal 15 karakters groot zijn en mag je tevens nergens anders gebruiken dan bij deze online wallet service.
 2. Maak gebruik van Google Authenticator. De meeste wallet services hebben deze vorm van Two Factor Authentication ingebouwd en mocht dit niet zo zijn, kies dan voor een andere service.
 3. Zet e-mail notificaties aan. De meeste online wallet services hebben een optie dat je via mail je betaling moet bevestigen. Een extra stap die het stelen van Bitcoins moeilijker maakt gezien de hacker ook toegang tot je mail moet hebben.
Let op!
Je zult op de manier nooit 100% veilig zijn.
Je spaar beurs (2 en hoger BTC):

Vanaf dit punt zal de uitleg een stukje technischer worden dan de meeste mensen aankunnen. Toch zal deze stap voor stap uitleg, mits goed gevolgd, niet al te moeilijk zijn als je er even voor gaat zitten. Volg deze stappen op de volgorde dat ze gegeven worden en je zult ook jou bitcoins op een veilige manier, middels zogenoemde ‘cold storage’, op kunnen slaan.

De onderstaande procedure lijkt misschien vervelend, maar vergeet niet dat beveiliging bijna altijd ten koste gaat van gemak. Als jij geld stort bij een bank zal deze partij zich bezighouden met de veiligheid van je geld, bitcoins worden echter opgeslagen op een eigen computer en dus ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het beveiligen van je coins.

 1. Begin met een account bij een online cloud back-up service, zoals Mega.co.nz. Hier ga je straks een kopie opslaan van je beurs.
 2. Creëer handmatig een sterk en uniek wachtwoord. Dit houdt in dat je een wachtwoord manueel zult moeten verzinnen, deze moet minimaal 20 karakters lang zijn en numbers, speciale tekens en hoofdletters en kleine letters bevatten. Een goed voorbeeld is: ZN72781tu6JT3]87+!{a. GEBRUIK DIT WACHTWOORD NOOIT ERGENS ANDERS!
 3. Onthou je wachtwoord. Herhaal het meerdere malen per dag in je hoofd, ook al lijkt een dergelijk wachtwoord moeilijk te onthouden, het wachtwoord blijven herhalen zal er uiteindelijk voor zorgen dat je hem in de toekomst zo kunt herinneren. Daarnaast kun je je wachtwoord ook opschrijven op papier en deze apart bewaren in een kluisje, weg van andere bitcoin gerelateerde dingen.
 4. Download de Linux versie van Bitcoin en zet deze op een USB stick.
 5. Download een Live CD van Ubuntu en brand deze op DVD of CD
 6. Sluit je computer af, en start je computer opnieuw op via de Live CD.
 7. Koppel je computer af van het internet. Verwijder alle netwerkkabels, en zet WiFi uit. Check of je internet daadwerkelijk uit is door je browser op te starten.
 8. Start de bitcoin client terwijl je niet verbonden bent met het internet. Het programma zal 0 connecties en 0 bloks tonen, maar zal nog altijd een beurs bestand en bitcoin adres genereren.
 9. Via de encryptie opties van Bitcoin-QT ga je nu je beurs bestand (wallet.dat) van encryptie voorzien met het eerder verzonnen wachtwoord (zie stap 2).
  Bitcoin Client -> Settings -> Encrypt Wallet.
 10. Kopieer het wallet.dat bestand naar je USB Drive (deze kun je vinden in de verborgen folder .bitcoin in je thuis map)
 11. Maak een tekst bestand aan en sla hier je bitcoin adres in op, en kopieer deze tevens naar de USB stick.
 12. Sluit je systeem af en voordat je je computer weer normaal aanzet verwijder je alle stroomkabels voor minimaal 1 minuut. Mocht je op een laptop zitten verwijder je laptop batterij. Op deze manier wordt enige overgebleven geheugen gewist van je LiveCD sessie.
 13. Maak nu back-ups van je wallet.dat bestand op verschillende plekken:
  – Stuur het bestand naar een paar van je beste vrienden via een e-mail attachment en vraag het dit bestand voor je te bewaren.
  – Bewaar het bestand op je Mega account die je in stap 1 hebt aangemaakt.
  – Bewaar het bestand op verschillende USB drives en verstop ze op verschillende plekken door het land (denk aan vrienden thuis, ouders thuis, bij oma en opa thuis).
 14. Je kunt nu je bitcoins doorsturen naar het adres welke in het tekstbestand staat op je USB stick. Check via de block explorer of je coins ook daadwerkelijk aankomen.
Let op!
Test eerst of je transacties aankomen met een relatief klein bedrag zoals 0,001 BTC! Op deze manier weet je zeker dat je het juiste adres gebruikt.
Hoe kom ik nu aan mijn bitcoins?

Mocht je na een tijdje je bitcoins willen verkopen of gebruiken zul je ze dus van je ‘offline wallet’ af moeten gaan halen. De volgende stappen leggen uit hoe je dit doet:

 1. Start je computer weer op via de Ubuntu LiveCD
 2. Plaats de USB stick met je wallet.dat bestand.
 3. Start de Bitcoin-QT client en sluit deze weer af zodra deze opgestart is.
 4. Vervang het nieuwe aangemaakte wallet.dat bestand met het wallet.dat bestand op je USB stick.
 5. Verbind je computer met het internet en start de Bitcoin client opnieuw op.
 6. Wacht tot de blockchain is gedownload.
 7. Verstuur je coins naar je uitgave adres.
Belangrijk:
 • Deze procedure is alleen veilig als de stap 1 tot 14 precies op deze volgorde gevolgd worden.
 • Bewaar je wachtwoord en je wallet.dat bestand NOOIT op dezelfde plek. Creëer twee verschillende plekken om beide gegevens te bewaren, en sla je wachtwoord NOOIT digitaal op.
 • Mocht je totaal onbekend zijn met de beschreven stappen is het misschien handig een betrouwbare vriend te vragen die wel weet wat er moet gebeuren. Creëer het wachtwoord en voer het wachtwoord altijd alleen in.
 • Om te oefenen voor deze procedure eerst een a twee keer uit met een klein bedrag, zo weet je zeker dat je het goed doet en je je grote bitcoin bedrag niet verliest door een fout.
 • Iedere keer dat je bitcoins uit je cold storage beurs haalt zul je de bovenstaande stappen opnieuw moeten uitvoeren. Stuur je overige coins direct door naar dit nieuwe adres.
Conclusie

Je bitcoins veilig bewaren is momenteel dus niet de makkelijkste taak in de wereld. Je kunt heel ver komen met online wallets en two factor authentication maar 100% veilig zal het nooit zijn. Het probleem met online wallets is dat, naast je eigen beveiliging, je ook het bedrijf achter de online wallet op hun beveiliging moet kunnen vertrouwen. Het is al eerder gebeurd dat bekende online wallet leveranciers gehacked zijn geworden en duizenden bitcoins hebben verloren.

Wil je dus echt 100%  veilig zijn zul je een eigen cold storage adres aan moeten gaan maken. Wij raden dit voor iedereen aan die meer dan twee bitcoins in zijn bezit heeft. Zo heb je de eigen hand in je beveiliging en kun je, als je consequent bent met de stappen, ervan uit gaat dat je coins niet gestolen zullen worden. Toch zul je zelf altijd de zwakste schakel blijven in dit verhaal en zul je altijd goed op moeten blijven letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *